Keresés ebben a blogban

2011. július 16., szombat

Lángos


Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor lángos.
És amit meg lehet sütni-venni a parton, azt ugye egy átlag konyhában is elkészíthetjük.
Anyunak szokás szerint nagyon tuti receptje van, lángosra is, csak kivártuk azt a napot, amikor nem 200 fok van a konyhában, hanem csak 50. És sütött nekünk, lángost.
A múltkori aludttejes kísérletezés annyira bejött, hogy ismét sikerült egy zacskóból aludttejet alkotni, így a sima, kefíres változat helyett aludtejből készült a tészta.

Hozzávalók a lángoshoz, egy nagy csapat részére:
1 kg liszt
1 l aludt tej vagy kefír
1 kis kanál só
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 kocka cukor

Elkészítés:
Az élesztőt fel kell futtatni, majd összekeverni a hozzávalókkal. Alapos kidolgozás után a tésztát kelesztő tálba tesszük, és hagyjuk megkelni.
Ezután cipókat formázunk belőle, melyeket még 10 percig pihentetünk. Ez alatt pont felforrósodik az olaj, amiben sütjük.


A kezünkkel a cipókat óvatosan lángos méretűre formáljuk, vigyázzunk, el ne szakadjon a tészta, majd forró olajban mindkét oldalát megsütjük.


Ha ügyesek vagyunk, szalagos lesz, mint a fánk.


A cipóformák fél napig hűtőben is tarthatók, így vacsorára majd másnap reggelire is lehet frissen sütni.
A tetejére fokhagymát, tejfölt, sajtot teszünk, van, aki csak sózza, és vannak, akik porcukorral vagy lekvárral eszik.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése