Keresés ebben a blogban

2013. március 15., péntek

Marcipán, szeretetből



Az észak-német kikötővárosról, Lübeckről nekem elsőre a marcipán ugrik be, és csak később tudatosul, hogy ez a város a Hanza kereskedelem központja, hogy innét indult az igazi világkereskedelem, itt alkották meg a tengeri és szárazföldi kereskedés alapszabályait, hogy csaknem 1800 műemlék található az ezer éves városban, ami a világörökség része.
Ha lübecki marcipán, akkor a Niederegger név jut eszembe, ennek a családi vállalkozásnak csaknem 300 marcipán alapú terméke van, nekem nagy kedvencem volt korábban a likőrjük is.

Az igazi marcipánba a szereteten kívül csak két dolog kell, mandula és nádcukor.
A marcipánok összetétele alapján a lübeckibe 90% mandula kerül, a gyengébb minőségű termékek fele-fele arányban keverik a cukrot és mandulát, a nádcukor helyett pedig a könnyebben hozzáférhető és olcsóbb répacukrot használják.
A Niederegger termékek alapreceptje 1806 óta változatlan, ők egy kis rózsavizet is tesznek a marcipánhoz.
A marcipán keleti csemege, a háremhölgyek kedvelt édessége volt.
A XVI. században Európában még csak patikákban lehetett hozzájutni, úgy gondolták, nagyszerű szer a szívbajokra, nem mellesleg pedig igazi afrodiziákum.


Lübeckben járva sajnos a Niederegger birodalom múzeumát és kávézóját zárva találtuk, de a közeli Travemündében sikerült megkóstolni a tortakülönlegességeiket is.
23 állandó tortacsoda mellet 17 szezonális termékük van, a vitrin előtt állva választani sem tud az ember a gyönyörű szeletek közül. 


A bőség zavarában aztán rábukkanunk a híres diótortára és a Baumkuchen szeletre.
A sütik alapja egy vékony kekszes tészta, erre rétegezik a fenséges vajas és légiesen könnyű tejszínes krémeket és piskótaszeleteket.


Az egész kap egy nem túl vastag, de jellegzetes marcipán réteget, és ezt borítják be csokoládémázzal, vagy újabb krémcsodákkal.


Niederegger marcipánt Magyarországon is lehet kapni, nem tartozik az olcsó termékek közé, de ha egyszer megkóstoljátok, tudni fogjátok miért. Húsvétra nagyon szép kollekcióval készülnek.

Én most is azt vallom, inkább ritkábban veszek meg valamit, de akkor abból a legfinomabbat választom. És a lübecki ördög sem visz el miatta....
Észak-Németországban járva mindenképp nézzétek meg Lübecket, télen-nyáron, hóban-fagyban. És sütizzetek egy Niederegger cukrászdában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése