Keresés ebben a blogban

2013. március 11., hétfő

Slambuc Sylten


Csaknem kétezer kilométerre a Hortobágytól ettem életem első slambucát.
Ezt a tipikus, bográcsban főtt alföldi pásztor ételt a mi vidékünkön (Zala, Vas megye) nem készítik. 
Mi a krumplis tésztát szalonna nélkül szoktuk enni, savanyú uborkával.
Sylten nem bográcsban, hanem wokban készítettük a slmabucot, igazi magyar szalonnával, magyar szárított paprikával. 
Nem szabad tűzön, hanem villanytűzhelyen főttek össze az ízek, de így is nagyon finom, laktató vacsoránk lett.

Hozzávalók a sylti slambuchoz:
3 nagy fej vöröshagyma
1 kg krumpli
12 dkg szalonna
1,5 db szárított piros paprika
bors
50 dkg kifőtt tészta (nagykocka)
Őrölt piros paprika

Elkészítés:
Előkészítjük a hozzávalókat.
Először felkockázzuk a szalonnát, majd megpucoljuk és kockára vágjuk a hagymát is. Míg jól kikönnyezzük magunkat, meghámozzuk a krumplit, és szintén kockára vágjuk.
Forró wokban a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymadarabokat is. 


Ha ezek is pirulnak már, lehet sózni, borsózni és paprikázni, majd hozzázuttyintjuk a krumplit is.
Jól összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és beledobjuk a szárított paprikát is.


Ha a krumpli félig megfőtt, mehet hozzá a tészta is.
Az alaprecept szerint ekkor a bográcsot keverés nélkül kell rázogatni, de wokban sokkal jobban jársz, ha kevergeted a tésztás masszát.
Ha beszívta az összes vizet, akkor egy kicsit oda kell pirítani, ilyenkor is bőszen kell forgatni a fakanalat.
Ezután már csak tálalni, és enni kell.
Lehetőleg egy jó kupica szilvapálinkával kísérd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése