Keresés ebben a blogban

2015. október 9., péntek

Piaci forgatag Nápolyban

Az első nápolyi estén, a fordítva tartom a térképet, nem tudom, hol vagyunk élmény közepén belecsöppentünk egy igazi nápolyi piacba. 
A Via Toledo fölötti, amúgy is szűk, kanyargós utcácskákon alig lehetett elférni az árusok között, időnként beszáguldott a képbe egy-egy robogós-átlag 3 személlyel, és inkább dudálnak, mint körülnéznek.
A teljes zűr- és hangzavar, valamint káosz magával ragadott bennünket, keringtünk a zöldségesek, ruha árusok és halasok standjai között, és szoktuk a nápolyi életérzést.
Harsogott, lüktetett a város, a fejünk felett frissen mosott ruhák illata, a szűk sikátorokból robogók, agyontört autók benzinszaga keveredett a frissen sült péksüteménnyel, a nyers halszaggal és a színpompás virágok illatával.
A nők kiabáltak, alkudoztak, a férfiak fütyültek, kurjongattak és a gyerekek minden rendszer nélkül rohangáltak.
A zöldséges standokon ember fej méretű citromok, ping-pong labda méretű gesztenyék-egyik sem génkezelt, itt ekkorára nőnek.
A sorrentoi óriás citrom

Szelídgesztenye
Külön kisboltban árulják a kapualjban a pékárut, a sajtokat, a halakat, a nyers húsokat, a sonkákat, más üzletben veszik az emberek a cukrász termékeket, a száraz tésztát és máshol a tejféléket.

Sonkák és sajtok
Még borotváló borbélyt is láttunk, akinél sorban álltak a férfiak szakálligazításra.
Az esti vacsorához csak körbe kell futni egy fél utcányi területet, és vagy a boltban, vagy a kipakolt sátorban hozzá lehet jutni a friss áruhoz.

Egy szelet halat?
A tengeri herkentyűket és a hentesáru egy részét frissen el is készítik, néhány euróért kipróbálhatjuk a nápolyi fast foodot is.
Ez mi lehet? 
A piaci őrület este nyolc körül elcsendesedik, ilyenkor slaggal felmossák az utcát, a kukákba és köré gyűjtik a szemetet, amit reggelre elvisznek-vagyis nem koszosabb és szemetesebb a város a mi nagyvárosainknál.

Piaci hangulat Sorerntóban is volt, itt rendezettebb házak, gazdagabb környék várja a vásárlókat.

A sorrentoi zöldséges
Egy biztos, mivel az olaszok szeretnek enni, szeretnek jókat enni, az alapanyagok ehhez mérten jó minőségűek és frissek. Na, meg környékbeliek. És megfizethetőek.

Seefood




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése